Pemollow

THYB on Facebook

Friday, December 30, 2011

Kisah Dramatik Cap Ibu dan Anak


Assalamualaikum. Hye.

Kamu ingat ubat batuk saja kah yang ada ibu dan anak? Ikuti kisah menyayat hati di bawah. Scene dari cerita Desperate Housewives. Ketegangan antara Bree dan anaknya Andrew. Ceritanya Bree ni tertekan dan anaknya pun asyik bagi masalah. So ada suatu masa tu dia punya ketagihan dah macam kronik dan anak dia guna kesempatan tu untuk dapatkan duit simpanan yang sepatutnya dapat masa umur 21 tahun. Dan anak dia nak hidup sendiri. Nak detach dari family.

 "Perception is reality, Andrew. If people perceive me to have a drinking problem, then I do. And I certainly don't want some idiotic judges using my hobby as an excuse to make you rich. So I'm simply going to give up my wine and become a recovering alcoholic."

"Good plan. But it will never work. See, I bet you will end up coming to court, hammered."

"Oh Andrew... You think I don't love you enough 
to give up alcohol?"

"We're both very unhappy. Why don't you let me take my trust fund and I will get out of here forever."

Pesanan penaja : Jangan jadi anak derhaka.


"You know? The opposite of love isn't hate. It's indifference.  If you hate me, that means you still care. And we're still connected. And I still have the chance to set you right."

"I hope you met me when Rex is still alive, and my kids are still small. Then I'm sure you will like me."
"I like you the way you are now."
"Funny. Cause I don't."

Bak kata Kayun dalam cerita ni kehidupan bree la paling berantakan. Haha benar sungguh bagai dikata.

Family is the most dazzling precious treasure. And I am so treasured. Ya lah walaupun tak layak dapat anugerah anak mithali but I do love my family more than anything. Sebab tu aku lagi rela balik Malaysia daripada bercuti ke Europe time summer. Kahkah walaupun aku tak menolong buat kerja rumah dan menyemak ja sambil menghabiskan nasik di rumah tapi at least to be around family is comforting. Home is sweet, and heaven, and you can't take that from me.

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, December 26, 2011

Biskut Meri dan Buah Kismis 2


Assalamualaikum. Hye.

So dah berlalu pun hari itu. Yes based on this entry's title you should know what day I am referring to. So? Ada sesiapa wish kah? Nah lihat ini okies.

Actually it should be mErry.. kan?

Mungkin kita boleh ambil contoh seorang India beragama Hindu melintasi kawasan orang Islam sedang menjalankan penyembelihan lembu semasa Hari Raya Qurban.

Bayangkanlah dia percaya lembu itu tuhan dia dan kita menyembelih tuhan dia. Lepas tu lapah2 lagi. Kulit disiat2 dan daging diagih2kan.

Suddenly dia ucapkan Selamat Hari Raya sebab nak menjaga keharmonian misalnya. Adakah dengan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada kita menjadikan dia Islam?

Tidakkan? Jadi mungkin ada orang yang beranggapan sekadar mengucapkan Merry Christmas sama ada bertujuan menjaga keharmonian atau yang agak tidak dapat diterima iaitu tujuan bergurau, keadaannya sama seperti Hindu tadi. Sekadar mengucapkan.

Tapi Islam berbeza dengan agama lain.

Memang Allah tidak akan terburu2 menghukum kita kerana Allah terlebih tahu niat kita bukanlah untuk mengakui ketuhanan Jesus atau memuja Santa Claus atau apa2 saja. Tapi kenapa mahu meletakkan diri dalam kontroversi ini? Bila kita ucap, maka banyak kekeliruan timbul dan perdebatan tercetus. Semua mahu menegakkan pendapat masing2. Cuba kalau kita tidak wish. Sesiapa pun tak bising. Aman.

Let alone saja. Ucap tahniah. Cukuplah.

Dan kalau kita nak tegur orang yang ucap, tegurlah sekadarnya. Kalau dia berdegil masih nak wish sana sini, maka bahagian kita dah selesai. Tak perlu dipanjang2kan hal ucapan ini. Mungkin, malah memang ia termasuk dalam perkara haram dan berdosa. Tetapi sampai membawa hukum murtad tu, tidaklah.

Tahun depan tak payah ucap dah okies? Dan tak payah gaduh pasal hal ini.

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Friday, December 23, 2011

Biskut Meri dan Buah Kismis


Assalamualaikum. Hye.

Ya. Sila ketahui aku nak tulis Merry Christmas tapi perkataan itu sangat taboo.

Esok lusa 25 Disember ialah hari pada mana orang2 berkenaan akan menyambut Krismas. Orang berkenaan itu semestinya bukan aku dan bukan kamu juga. Probably sebab blog ini tidak dibaca oleh orang bukan Islam. Eh kalau ada reader aku yang non Muslim seronok juga.

Dan sekarang ini sudah menular status2 di Facebook pasal bahaya mengucapkan Merry Christmas. Nanti boleh jatuh hukum berdosa sampai membawa kepada kekafiran sebab menyerupai Kristian. Aku tak nafikan benda itu betul. Memang ulama pun sepakat. Maka mari kita sama2 menjauhi daripada perkara ini.

Tapi aku tetap tertanya2 beberapa perkara.

Pertama, kenapa Merry Christmas yang datang sekali setahun ini orang taboo sangat? Maksiat yang hari2 ada depan mata boleh buat macam tak ada apa2. Especially orang Melayu kita lah. Kemain lagi sebar tazkirah percuma jangan ucap MC nanti boleh murtad tapi bila sampai 31 Disember nak sambut New Year mulalah berkonsert, berparti, dan diiringi pesta menambah zuriat keturunan secara haram. Arak ada, pelacur ada, hiburan melampau ada. Eh adakah semua itu dah tak ada sekarang ini? Aku tak tahu sebab dah lama tak tengok Tv. Setakat yang aku tengok Tv masa sebelum datang ke sini memang macam tu lah keadaan dia. Haram jadah sungguh.

Kedua, ucap MC haram sangat. Tapi artis2 wanita dan wanita2 yang bukan artis pun gedik nak pakai macam orang kafir, tak pulak orang nak kisah. Orang2 kenamaan minum arak, pelacuran, rasuah apa semua tu boleh diam pulak.

Ketiga, pasal niat. Haa yang ini perlu elaborate sebab aku nak sampaikan ketidakpuasan hati especially bila aku tulis pasal aurat dalam blog ni, mulalah orang nak pertikai bab niat. Here goes...

Bila kita cakap pasal niat, maknanya antara kita dengan Allah. Contohnya orang yang tak pakai tudung dan pakai seksi2 lepas tu pergi melepak di mall, bersidai di tepi jalan, dan berpeleseran di serata muka bumi. Mereka ini akan kata kita ni penyibuk ustaz tak bertauliah tak ada life dan sebagainya jika kita tegur. Alasan mereka ialah mahu bertudung tapi belum tiba masanya lalu disabitkan bermacam2 faktor luaran seperti persekitaran, keluarga, dan suasana tempat kerja misalnya. Faktor dalaman pula seperti iman tak kuat dan belum sampai seru. Lepas tu dengan penuh berserah mengatakan Allah tahu niat kita.

Atau boleh juga ambil contoh mereka2 yang kapel dan loving2 bila kita tak kata kapel itu haram mereka jawab kami tak buat apa2 dan nanti besar nak kawen juga Allah tahu niat kita. Tak dilupakan orang2 yang melepaskan tekanan dengan cara yang tidak sepatutnya contohnya hisap rokok, berhibur di kelab, dan mengambil dadah. Lepas tu kata kita tak tahu apa yang mereka lalui. Hanya Allah yang tahu niat mereka.

Niat. Habis bila sebut MC niat apa? Merry Christmas merry christmas merry christmas. Kafirkah aku?

Rasanya semua orang tahu yang Allah maha mengetahui apa yang ada dalam hati. Tahu apa tu Hallelujah? Sebut dia ha-le-lu-ya. Maksud dia ialah Praise be to God. Sama maksud dengan Alhamdulillah. Jadi, sebagai muslim, buat apa nak sebut hallelujah sedangkan kita ada ucapan yang lebih mulia iaitu Alhamdulillah? Lepas solat kalau kita sebut hallelujah 33 kali, atau lepas makan sebut hallelujah, lepas mendengar berita gembira sebut lagi, lepas dapat rezeki sebut lagi, haaaaaa itu memang masalah. Tapi andailah kata kawan kita dengar lagu omputih tetiba ada sebut Hallelujah, terus kita nak kata kau perlu mengucap sebab dengar lagu sebut Hallelujah, maka kita yang bermasalah sebenarnya.

Kan tuhan maha mengatahui? Aku yakin tuhan tahu. Aku yakin Allah itu tuhan aku dan nabi Muhammad itu rasul. Tak terjejas pun apa yang aku percaya just sebab kalau aku sebut atau dengar perkataan hallelujah tu. Same goes to MC lah. Ya aku faham nabi pun larang kita celebrate tapi sebut ialah sebut bukanlah celebrate. Dan buat apa nak susah2 ucap kepada those Christians sebab mereka tak ucap Selamat Hari Raya pada kita pun dulu. Tapi sampai ada yang berdebat dan bercanggah2an di Fb just sebab seorang tu post pasal jangan sebut MC dan seorang lagi kata tak apa. Lepas tu mula share ustaz ni kata apa ustaz tu kata apa. Lepas tu bermaki2an sesama sendiri. Daripada nak buat benda baik jadi benda buruk.

Samalah kesnya dengan lagu. Pernah dengar lagu Across the Universe? Jai guru deva om. Long live heavenly teacher maksudnya. Kalau dengar lagu tu jadi kafir kah? Lagu Imagine (original dari siapa aku tak ingat tapi Avril Lavigne ada buat cover) misalnya. Ada sebut Imagine there's no country... imagine there's no heaven.. no hell below us... blablabla nothing to kill or die for.. no religion too... adakah dengan mendengar lagu itu maknanya terus jatuh hukum kita setuju dengan apa yang dia sebut dan kita dikira kafir?

Contoh latest tentulah lagu Bruno Mars yang ada sebut no religion can save me apa tah.

Allah Maha Mengetahui. Lagu tu lirik dia macam tu sepatutnyalah kita tak payah dengar. Iman tu kasi kuat sikit benda2 lagha ni tinggalkanlah. Tapi bagi yang nak dengar jugak, adakah layak dipanggil kafir? Adakah mereka niat nak keluar Islam semasa dengar lagu itu? Adakah dengan mendengar lagu tentang kelahiran Jesus maknanya kita membelakangkan nabi Muhammad? In the end Jesus tu nabi Isa juga. Siam masuk dalam lima rasul ulul azmi.

At a certain point betul juga. Orang kita (termasuklah aku) dengar nasyid tak mahu. Majlis zikir malas ikut. Alquran baca sehari sekali. Tapi dengar lagu sebut Hallelujah seronok pulak. Aku tak tahulah orang lain macam mana tapi aku consider music as musiclah. Lagu sedap aku dengar. Nasyid dulu2 aku layan juga Raihan Rabbani Hijjaz yang irama padang pasir tu. Nasyid kontemporari aku tak berapa minat. Tapi masih dalam lingkungan niat, even aku dengar lagu gereja pun still aku dengar sebagai lagu semata2. Allah tahu itu. Aku yakin Allah tahu. Aku yakin Allah takkan salah faham bila hamba dia sebut hallelujah. Manusia je yang terburu2 nak menghukum itu ini. Tuhan tak macam tu kan?

Tapi people will not consider this. Tu yang aku tak faham. Kenapa benda ni orang kita tak boleh tolerate. Tapi benda yang terang2an haram dan bertentangan dengan agama buat2 pejam mata.

Orang yang berkapel, boleh bawak sampai berzina. Lepas zina dapat anak lepastu buang.
Orang yang merokok sekali hisap sekali hembus berapa penyakit dia dapat. Berapa orang dia bagi penyakit.
Orang yang tidak menutup aurat hidup membawa dosa setiap hari dan membuat dosa baru setiap hari juga.
Orang yang makan rasuah darah dagingnya dari sumber haram bagi makan anak bini pula. 
Orang yang sebut Merry Christmas? Bahaya juga kot. Tapi aku rasa contoh2 di atas lagi parah. Tapi yang orang nampak tetap yang ini.

Baru2 ni ada kawan Fb aku yang agak stranger sebab kenal di blog dan Fb saja. Upload gambar dengan makwe kot. Pakai baju jenis macam kain basah puteri tujuh beradik mandi di sungai. Rambut lepas. Duduk rapat2 tangan pegang2 walaupun Ana Raffali dan sapa tah dah bagitahu duduk renggang2 jangan pegang2. Life dia, dia punya pasal lah kan lagipun aku bukan kenal pun. So aku biar saja. Dia punya niat aku bukannya tahu kan? Nasib baik stranger. Kalau budak sekolah aku buat macam tu nak la juga LIKE ke apa kan? Ceh.

Sebenarnya banyak benda haram dalam dunia ni yang selalu bertopengkan niat lalu dihalalkan. Dan benda yang tak sepatutnya jadi isu dibesarkan sampai jadi perbalahan. Aku tak kata kita boleh ucap Merry christmas tu. Ulama kata haram kita ikutlah. Kalau tak ikut ulama nak ikut siapa lagi? Nak ikut Najib? Bini dia pun tak pakai tudung, makan duit rakyat lagi, kronism lagi, oh orang macam tu kita nak ikut? Cakap pasal Najib teringat Nik Aziz sakit jantung masuk hospital kan? Eh kenapa tetiba jadi macam blog milo suam dan ameno world pulak ni?

So dear readers, kalau rasa nak pergi ucap MC dekat cikgu2 ke, jiran ke apa, sedaya upaya tak payahlah. Ziarah ucap congratulations cukup. Kalau nak sebut juga pun suka hatilah. Jangan gaduh sesama sendiri kalau kita tak ucap dan kawan kita ucap. Bergaduh itu lagi besar haramnya daripada sebut MC.

Ini ialah pendapat dan beberapa persoalan. Kalau tak betul di mana sila komgsi dan beritahu. Aku terbuka. Aku masih Islam dan tiada yang dapat menggoncang keimanan aku eh tetiba terpinjam ayat Alif apa tah yang gay tu. Kahkahkah.

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Friday, December 9, 2011

Part of the System


Assalamualaikum. Hye.

Everyone loves to be part of the system is true.
Not everyone loves responsibilities is true.
To be part of the system is responsibilities is true.
Everyone loves to be part of the system is now not true.

From here, things start to contradict with each other.

Walaupun cuma diri kita seorang, ada satu sistem untuk kita menggerakkan diri sendiri. Kalau kita berdua, akan ada seorang yang akan bertindak berjalan di hadapan. Kalau dalam sebuah kelompok, akan ada ketua dan pembantu2nya. Dalam sebuah kampung ada penghulu dan anak2 buahnya. Dalam daerah ada pegawai dan pembantu2 pegawai. Dalam negeri ada menteri besar dan menteri2 kecil. Dalam negara ada perdana menteri dan timbalan2nya. Antara negara ada kuasa2 besar. Antara planet2 dalam bima sakti ada duta2 planet. Ok ini sudah merepek.

Kesimpulannya semua benda ada ketua dan semua ketua ada pembantu. Semua pembantu akan mencari orang2 untuk membantunya dalam kerja2nya. Inilah benda alah sistem yang aku maksudkan.

Being one part of the system is something that is liked by people. Regardless what, why, and how.

Sometimes, just because not being part of the system, someone may be feeling small and start to think negatively be it in a passive way like isolating from others or an aggressive way like going against the system itself.

To be part of the system requires a certain level of ability and proficiency. That's why it is called a system. If everyone can be part of it, it is not a system. It is malware. Kahkahkah.

As a person, it is normal to feel like "Me too, wants to be part of the system."

Ok senang cakap macamni lah. Kita sedar kan dalam diri kita ada satu keinginan untuk jadi sebahagian daripada MEREKA. Kalau dalam diri kamu tak ada, maka biar saja aku yang cerita. Sebab sejujurnya aku mengaku aku ada simpan rasa itu. Rasa nak jadi sebaris dengan MEREKA dan bersama MEREKA.

Macam dulu masa aku di sekolah, aku kira aktiflah jugak dalam bab2 jawatan. Sampai sekarang aku rasa nak gelak kuat2 untuk diri sendiri why in the God's name aku pegang jawatan2 tu dulu. Antara yang paling obvious ialah jawatan aku sebagai PRS, Setiausaha Batch, one of the vices of Orator's League, dan one of the highest member of drama club. Aku sendiri lupa aku siapa. Setiausaha jugak kot sebab aku ingat aku buat kertas kerja.

Dan bila mengenangkan kerja2 dan sumbangan aku masa tu, aku rasa worthless gila yang teramat. Ya seriously aku bukan sumbang apa sangat pun.

Aku tak pasti nak cerita macam mana tapi aku perasan satu benda yang boleh tahan aneh masa di sekolah dulu pasal benda2 berkaitan sistem yang ada. Percaya tak kalau aku kata ada kawan aku dulu jenis tak tahu menahu pasal benda2 hot gossip di sekolah. Tak tahu perkembangan semasa lah lebih kurang. Tapi ada pulak puak2 tertentu yang tahu banyak. Yang dapat korek info dari cikgu, dan korek dari pekerja kantin, dan sebagainya.

Tak terkecuali golongan2 berstatus tinggi seperti Badar dan pengawas yang sentiasa ada update pasal isu2 pelajar di sekolah. Dan bila budak2 biasa yang tanya, mereka tak dapat apa2 maklumat. Sulit. Bahasa Inggeris dia PRIVATE AND CONFIDENTIAL.

That's the system.

Kadang2 diri terasa macam nak saja join conversation between the councils tapi itu namanya busybody. So tak boleh buat muka tak malu. Kalau geng dengan orang2 itu tak apalah. Tapi dalam diri nak juga tahu dan ambil tahu dan join as a part of the system. Bahasa mudahnya teringin nak jadi orang penting.

Haaa itulah sari berita utama dalam entry ini. Perihal manusia jenis yang nak jadi orang penting tapi tak ready sepenuhnya untuk mementingkan diri. Nak jadi orang penting, maka diri kena hebat. Kalau tak hebat maka hebatkanlah. Bukan fofuleriti yang kita cari. Kita nak kualiti.

Maka atas kesedaran itu, aku rasa sangat malu dengan diri sendiri sebab dulu2 aku pernah berfikiran dengan menjadi somebody, maka kita akan dapat tempat special dalam click2 yang high ranking. Maka mudahlah nak mingle dan korek info2 sulit. Truth be told, memang aku dapat apa yang aku nak tu tapi ada something hollow. Eh kenapa kerap sangat aku rojak ni? Entahlah tapi apakan daya aku menulis satu hala malas pulak nak edit banyak2. Terima sajalah rojak pun rojaklah you got no problem with it kan?

Bukan mudah nak jadi part of the system sebenarnya. Kadang2 just sebab dicalonkan atau pass the selection, maka kita dapat memegang jawatan atau senang cakap be part of the system. Kadang2 kita tak dapat, dan kawan kita yang dapat. Maka at the times yang kawan kita memperlihatkan keterlibatannya dengan sistem itu, kita pun rasa nak jugak jadi part of it dan nak jugak dengar perbincangan, apa yang disembangkan, kita nak kalau ada apa2 yang baru kita dapat tahu dulu. Kita tak mahu tunggu dan kita nak bila kita tanya apa2 terus dapat maklumat yang kita nak. Ayat dah pening aku sendiri pening dengan apa yang aku nak sampaikan. Aku harap kamu faham.

The issue is about the accomplishment. Ini cerita aku sendiri lah dah ini kan blog aku kahkahkah takkan aku nak cerita pasal engkau kan?

Dulu masa aku dalam system, aku kadang2 rasa left out. Tambah2 pulak berkaitan aktiviti batch aku masa tu, memang apa2 pun bincang dengan ketua batch dengan penolong dan ajkt yang lain dan selalunya aku tak masuk sekali lah. Walaupun aku setiausaha, apa yang disembangkan sesama ajkt aku tidak tahu. Dan aku memang tidak menyumbang dalam batch. Just setiausaha yang tidak berusaha pun.

Sama jugak dalam PRS. Aku bendahari. Tapi benda2 berkaitan duit aku bukan buat apa sangat. Cuma kutip2 dan rekod2. That's it. Dalam orators, rasanya kawan aku lagi banyak menyumbang. Idea, tenaga, masa, et cetera.

Masa tu aku mula sedar yang being part of the system bukanlah best pun. Sudahnya, kalau keterlibatan kita disebabkan sesuatu yang bukan ikhlas membantu, atau just sebab suka2, atau semata2 sebab nak jawatan, maka semua itu akan patah balik dan ludah muka sendiri akhirnya.

Penyelesaiannya ialah memilih betul2 siapa yang perlu ada dalam sistem. Biar mereka yang betul2 layak dan berkemampuan yang buat kerja. Persetankan pasal info2 sulit. Kalau kita tahu info sulit maka kita akan berasa sulit (common sense) contohnya kalau kamu tahu kawan kamu suka dekat seseorang, maka mulalah nak tahu siapa, sejak bila, sekarang macam mana, betul2 serius atau sekadar suka2, dan tiba2 orang itu juga rupanya orang yang kamu suka. Lepas tu mula fikir macam2 dan tak boleh fokus dalam tugas.

Atau kamu tahu akan ada aktiviti yang akan dirancang. Lepas tu kena fikir idea, kena cari ajk, kena dapatkan sponsor, buat belanjawan, lepas tu ada ujian bulanan ke apa dan mulalah nak pening kepala.

Lebih baik tak tahu kan?

Cumanya kalau orang yang ada dalam sistem tu memang berkemampuan, maka tiada masalah. Dia akan mampu handle all the good and the bad. Kita yang bukan part of the system ni bolehlah memberikan support yang tidak berbelah bahagi. Try to be the small part of the system. It's more lightly taken and is less stressing.
And it's not that bad to be the follower. Tak leading pun tak apa. Jadi follower yang supportive pun seronok juga. Apa kau ingat kalau ketua hebat pengikut tak dengar cakap dia tak guna juga.

Aku selalu rasa macam ni bila nampak kawan2 aku yang ada jawatan berbual2 dengan kumpulan masing2 dan bila aku tanya apa benda mereka tak jawab. So dalam hati rasa berbulu apa kejadah orang tanya tak jawab? Ceh mentang2lah dia is part of the system kan?

But come to think of it, kalaulah aku yang berada di tempat dia,kena bincang2 bagai, kena cari jalan, kena fikir macam2 benda, mesti aku rasa renyah. Aku pun bukan mampu nak handle tugas besar. Aku lagi suka buat hal sendiri dan tolong mana yang patut saja. Kalau nak beratkan kepala dengan benda2 lain memang aku tak suka. Dah la study pun tak ke mana sangat. Lagi nak jawatan itu dan jawatan ini?

Honestly aku teringin. Not to be denial, however, aku sebenarnya bersyukur aku dah bebas daripada system.

Sekarang di sini aku tak ada pegang apa2 benda. Tu pun akademik aku menyedihkan macam sinetron indon. Bayangkanlah kalau ada. Mungkin ini lebih baik untuk aku supaya aku boleh luangkan masa untuk diri dan blog, rather than diri dan persatuan misalnya. Nak support sikit2 oh it's my pleasure.

Aku rasa entry ni confusing dan aku harap tak ada orang yang salah faham dengan entry ini. Kalau siapa yang faham terima kasihlah. Siapa2 yang merasakan apa yang aku tulis ni keji dan tidak bermoral maknanya dia salah faham la tuh. Aku kan tak pernah menulis benda sia2 dalam blog. Kahkahkah.

But it's really annoying when we ask about stuff and that person answered with tak boleh habaq lagi, rahsia, you will know soon, belum masanya, all the stuff yang sama waktu dengannya. It's just you know, annoying lah.

try to be nice next time okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, December 7, 2011

Semasa Bergaduh Buka Telinga Luas2


Assalamualaikum. Hye.

Entry random.

Selalu orang pesan kalau tengah bergaduh, mulut mungkin akan menutur kata2 yang tidak diniatkan pun. Otak pun tak berapa nak mampu fikir betul2 tentang apa yang dicakapkan. Kadang2 terlepas macam tu saja.

Jangan kisah sangat. Pekakkan telinga saja. Ok tapi pada situasi2 tertentu, sila buka telinga luas2.

Situasi : Bergaduh, marah, dan saling memakihamun antara satu sama lain.

X : ^#$^@#$@%$%@%
Y : Perangai macam tapir!!!
X : HOI HANG SAPA NAK PANGGIL AKU KAFIR?!?!?!
Y : (dalam hati) Laaa bukan tapir. Badak rupanya...

Walaupun innocent, badak tetap disabitkan kesalahan. Sabarlah wahai badak.

Akulah tapir!

Kenapa salahkan aku?

Moral of the story : Pasang telinga tu betul2 dan jangan main cakap je kuat2 apa yang kita dengar sebab mungkin kita tersalah dengar.

okbai.
Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, December 3, 2011

Serban dan Sutera


Assalamualaikum. Hye.

Selalu orang kata pakaian tidak membawa apa2 kepentingan. Pakaian ialah sekadar alas yang melapik kulit.
Tetapi...
Alas meja makan dan alas kaki jamban ada bezanya.
Alas badan dengan kain dunia supaya tidak dijilat api neraka.

Pakaian yang baik tidak semestinya cantik dan mahal. Cukuplah sekadar memelihara aurat dan kehormatan.
Pakaian yang jahat tidak semestinya cacat. Cukuplah sekadar dengannya maruah menjadi murah.
Pakaian yang baik kadang2 dipakai oleh orang jahat.
Pakaian yang jahat tidak akan sekali2 dipakai oleh orang baik, sekiranya dia benar2 baik.

Orang yang menutup aurat tidak semestinya baik.
Tetapi orang yang baik semestinya akan menutup aurat.
Orang yang tidak menutup aurat tidak semestinya jahat. 
Tetapi yang pasti ada something wrong kerana dia merelakan dirinya melanggar perintah Tuhannya.


okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, December 1, 2011

Repekan Anak Bongsu


Assalamualaikum. Hye.

Ini entry yang terasa mahu ditulis setelah membaca entry ini daripada Ilhambrothers.

Walaupun semalam kemain lagi update pasal nak slow down tapi nampaknya kalau seronok buat sesuatu memang kita akan buat tidak mengira masa. Nasib baik yang aku seronok buat ialah blogging. Kalau aku seronok merompak? Tak ke naya? Alangkah baik dan indahnya dunia kalau aku seronok study. Tak kira masa, stuuuuudyyyyy sajaaa. Kan best barulah pandai seperti tupai. Sebab apa tupai? Sebab tupai ialah one of the very few binatang yang disebut dalam peribahasa Melayu sebagai pandai dan diakui kepandaiannya walaupun jatuh ke tanah. Biasalah tidak selamanya kita di atas kan?


Ok about anak bongsu kan, aku nak share satu pendapat atau teori la. Setakat yang aku sembang2 dengan orang, aku saja yang gunapakai teori ini. Jarang2 orang setuju tapi ada ja yang setuju dan bila aku sebut dia buat muka muncung2 sambil angguk2 kiranya macam boleh difikir2kan la lebih kurang.

Sebelum itu kita ketahui dulu apakah kebestan kita menjadi bongsu.

  1. Mewarisi harta2 peribadi abang2 dan kakak2 kita sama ada secara suka rela atau melalui sedikit perbahasan dan puppy eyes.
  2. Bahagian lauk yang lebih ketika makan selalunya menjadi milik kita.
  3. Duit raya akan diperolehi tanpa perlu diberi.
  4. Tabung sumber kewangan yang berbilang.
  5. Koleksi pakaian yang tidak terbatas kerana beli baju baru dan mewarisi baju abang atau kakak secara percuma.
  6. Tidak perlu risau tentang masalah dunia ketika masih kanak2, remaja pra matang, remaja, sehinggalah belia. 
  7. Boleh manja2 dengan mak dan ayah tak ada siapa nak larang.
  8. Boleh skip jadual gotong-royong ketika hari raya.
Ok yang kelapan itu keji tapi aku selalu buat. Sebenarnya banyak lagi. Tapi aku tulis yang paling commonlah.

Sebagai tambahan, aku bagi personal opinion pasal anak bongsu perempuan dengan abang2 tanpa kakak. Bagi aku ini suatu yang best sebab nanti budak itu akan membesar menjadi gagah dan cool. Takda la sememeh macam typical girl yang jenis mengada2 dan bila besar ambil gambar sudut 45 degree, muncung, squint eyes, tangan di mata buat peace terbalik. Oh bukan aku nak kata typical girl itu tak best. Ok ja sebenarnya tapi kalau girl yang jenis sturdy dan independent lagi sedap mata memandang rasanya.

Dan kehidupan anak bongsu ni sebenarnya bergantung kepada abang2 dan kakak2nya juga. Kalau jenis yang suka membuli tu memang kurang kenikmatan. Asyik2 kena pergi kedai saja. Tambah pula dogma Cinderella sebagai si bongsu yang selalu didera oleh kakak. Tapi bergaduh dengan adik beradik is essential sebab itulah yang membuatkan kita bersedia untuk menghadapi dunia. Ingat dalam dunia ni semua orang akan setuju, akan suka, akan terima kita? Melalui pergaduhan dengan adik beradik kita akan belajar stand up for ourselves, debate, mengadu domba, memaafkan, melupakan kesalahan orang lain kepada kita, melupakan kebaikan kita kepada orang lain, membuat laporan kepada pihak atasan, dan sebagainya. AWAS!!! Membuat fitnah, prank, dendam, dan membalas dendam juga dipelajari dalam fasa ini maka berhati2lah dan pastikan anda berguru dengan guru yang ada tauliah.

Ok2 merepek sudah. Sebenarnya yang aku katakan pendapat aku itu sikit saja. Pasal anak bongsu selalu dikatakan manja dan tidak berdikari. Saya bangkang! Saya bidas hujah itu dengan hujah saya di bawah lembayung kata ecececeh macam bahas ala parlimen pulak.

Anak2 bongsu sebenarnya tabah hati dan strong. I relate with the fact that they are obviously come later into this world. Masa tu abang2 dan kakak2 dah dapat macam2. Anak2 bongsu baru nak dapat susu. Ada sesetengah kes tu, abang2 dan kakak2 menyusu banyak sangat sampai giliran anak bongsu, susu dah kering. Terpaksa minum susu formula. Ok itu tipu jangan percaya.


Kasih sayang ibu dan ayah unconditional. Siapa yang kata bila ada adik baru, yang sulung diketepikan? Kalau begitulah ragam parentsnya nampaknya memang sah tak lulus kursus keibubapaan. Dan sememangnya tiada ibu bapa yang begitu. Kalau ada mak atau ayah yang pilih kasih, maka itu bukanlah mak dan ayah yang sejati. Tapi kalau budak perangai macam taik dan tiba2 mempersoalkan kasih sayang ibu bapanya maka budak itulah yang layak dipijak perut. Sila bezakan dua situasi tadi okies.

Lagi satu, Anak sulung yang lahir pada tahun 1990 dan adik bongsu yang lahir tahun 2010. See how that anak sulung dapat 20 years of extra prayers and blessings from the parents. Yang adik tu barulah dapat barang setahun. Nak pulak kes yang isteri mengandung anak kelapan tiba2 suami eksiden meninggal. Kan anak bongsu itu tidak dapat belaian kasih manja seorang ayah ececeh ayaattt. Nak lagi kesian kalau mak pulak meninggal time melahirkan. Lagi kesian yatim piatu jadinya.

Abang2 dan kakak2 spent times about several years ahead of adik2 dan anak bongsu. Bila dah ada adik still boleh spend time sama2. Bahkan dengan prinsip the more the merrier maka tiada langsung unsur terbuang ke apa.

Dan lagi kesian anak bongsu ni ialah bila dia seronok dan excited dengar cerita abang2 dan kakak2 dia join camping atau hostel life. Nak menyampuk tak boleh sebab tak tahu apa kejadah yang disembangkan tapi tahu la yang benda tu exciting. Bila dia sendiri dah masuk sekolah dan balik nak cerita macam2, mak ayah ja yang ada. Abang2 kakak2 semua dah kerja, dah kawen, dah masuk universiti. Mak ayah pun kadang2 bizi dan last2 cerita dengan kucing peliharaan saja. Ini benar2 berlaku kepada aku sendiri dan kucing yang aku ceritakan itu namanya Hamreng (famili aku mesti kenai) dan waktu tu dia gigit kepala aku terus aku bagi penampar. Keji sungguh aku menampar kucing. Sekarang Hamreng dah arwah. Walaupun ada mitos mengatakan kucing ada 9 nyawa, tapi kalau dah dilenyek lori, ada 999 nyawa pun tetap tidak menjanjikan apa2.

Nampak tak cabaran2 anak bongsu? But still kami boleh ceria2, mengada2, manja2, dan act as if nothing is wrong. Oh strong betul anak bongsu. Jom buat Fb page untuk anak bongsu nak? Kahkahkah.

Aku terjumpa satu link best. Actually dua. Nah silalah view kelebihan dan kekurangan menjadi bongsu dari sylver room apa tah. Hehehe link tak bagitau kalau nak puji2 takda masalah kan? Kalau link sebab nak kutuk atau tegur baru tak boleh kan? Lalala~

sembang dengan my sis about her coming wedding day and she told me to study hard so I will end this with okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, November 21, 2011

Like A Sponge(bob Sqaurepants)


Assalamualaikum. Hye.

Sebelum baca entry ini sila bayangkan bunyi Spongebob gelak Hueeheueeeehuee (aku tak pasti pulak camna onomatopoeia dia) supaya sedikit keceriaan dapat meresap dalam diri (keceriaanlah sangat).

Hueeehueeehueee

Well sebenarnya setelah aku publsh entry ini hari tu, dan aku mendengar sesuatu hari selepasnya, aku rasa malu sangat. Malu maLU MALU sangat2.

Sebenarnya kemaluan ini telah lama aku rasa eh kenapa ayat tu jadi lain macam? Sila salahkan munsyi. Maksud aku perasaan malu itulah. Dah lama aku rasa dan fikir2. Cuma kali ni rasa macam nak tulis. Malu yang bila terasa memang terus jadi down dan rasa mahu bersolat taubat dan bila selepas itu, terus jadi macam tak ada apa2. Memanglah imanku senipis kulit bawang. Tak pun setakat hirisan kulit bawang saja.

It's about mosquito versus mortar.

Hai tu baru merasa ketiadaan elektrik yang agak parah di sini. Padahal di Malaysia aku pernah hidup dengan elektrik terputus sampai dua tiga hari, tak ada pulak aku mati. Kalau aku mati, ni siapa yang tulis entry ni? Qarin aku? Aku pernah hidup dengan menggunakan dial-up internet yang lembab macam pig in the shell (PITS yakni siput babi lah) tapi aku survive. Aku boleh hidup di rumah sewa sebelum ini yang selalu tak ada air dan rasa macam pelarian pulak sebab kena tumpang rumah orang basuh baju.

Kesimpulannya memang dah biasa dengan hidup yang serba kekurangan. Bukan nak kata mak bapak aku tak bagi cukup2 apa yang aku nak. Maksud aku di sini, aku dah boleh kafa dengan apa saja jenis lifestyle sama ada susah ke senang ke apa. Mulut mungkin akan potpetpotpet (merungut) tapi hati redha ja dan lama2 akan berhenti jua mulut tu.

But as to say it, bila dah senang memanjang, agak sukar nak kembali susah. Boleh tapi take a longer time than before. Lemah sungguh, kan?

Bila fikir2 balik macam mana lah kalau negara ni berperang atau Malaysia berperang? Boleh survivekah aku? Banding dengan bebudak Palestin, mereka lebih mampu nak hadapi kesusahan. Aku bayangkan kalau negara kita berperang, ada bom jatuh sini sana, agak2 apa yang aku boleh buat masa tu? Tulis entry naikkan semangat pemuda jihad?

Ahaaaa cakap pasal blogging, agak2 blogger dengan 30k followers boleh buat apa pulak? Adakah masih mampu menjaga traffic dan buat segmen? Kahkahkah. Ok masa ni menang nampak agak pointless untuk kejar followers tapi as our country is very peaceful (for now) saya menyeru agar ramai2lah anda memollow blog saya. Kahkahkah sekali lagi.

Seriously aku malu dengan diri sendiri. Tapi memandangkan semua diciptakan ada their very own time and place, aku rasa nanti bila tiba masanya, tahulah aku nak buat macam mana. Mungkinlah kan?

Saat2 genting dalam hidup, aku rasa tak ada. Paling mendebarkan pun rasanya masa naik roller coaster. Adakah maknanya itu aku sangat tenang atau hidup aku memang mendatar dan tak exciting? Apa2pun aku selesa dan bersyukur (apa lagi yang aku boleh buat?) dengan kehidupan yang Allah bagi ini. I have great families, friends, teacher, schools, and a wonderful (lah sangat) blog sila follow dan LIKE ramai2. Aku cuma harapkan kekuatan dari Allah supaya bila tiba masanya nanti aku bukanlah orang yang melarikan diri. Aku mungkin bukan berada di barisan paling hadapan. Tapi aku tak mahu lari. Malu.

Malu sangat2 sebagai hamba Allah yang ada counterpart di negara lain tapi berbeza sangat fikrah dan suasana. Aku tak mintaklah Malaysia berperang macam negara tu, tapi sekurang2nya kesedaran yang mereka ada sangat2lah subur dan apa yang kita ada ialah kontang bungkang terkangkang.

Terkangkang sebab negara kita banyak sangat isu2 aurat, seksual, pelacuran, rogol, gay, liwat, dan macam2 lagi *filtered* jenis 18SX yang jelas nyata. Sempat lagi negara kita nak bersibuk2 pasal itu sekarang. Siap melibatkan pemimpin2.

p/s :: Kita nak elak nyamuk so kita pasang kelambu. Mereka nak elak bom so nak kena pasang apa? Khemah? Baju hujan? Stokin?

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Tuesday, November 8, 2011

Eidul Adha Faraway So Close 3


Assalamualaikum. Hye.

This time, it's Hari Raya at Haiyu Asyir, people.

Very interesting plus it was like a small reunion because my brothers from Alexandria were there, too.

Jalan dari Abbasia ke Haiyu Asyir naik bas dah jadi macam naik roller coaster. Dengan shock absorber yang haram tak absorb pun, aku pulak duduk seat paling belakang, memang terlambung2. Banyak kali jugak la terangkat bonbon dari seat tu. Terasa diriku ringan seperti kapas dan tiada masalah berat badan. Sebenarnya underweight tu masalah jugak tapi mengenangkan overweight lebih merisaukan, aku syukurkan saja.

Kalau benar gegaran mampu memecahkan lemak, maka cadangan aku silalah rajin naik bas. Nescaya lemak akan menggeletar ketakutan lantas berambus dari tempat persembunyiannya di celah2 kulit, arteri, dan organ dalaman.

Drebar buat pit stop beli makanan.
Then sampai Asyir orang dah buat kerja. Aku memang nak tolong tapi semua benda dah occupied. Dan pisau pun tak bawak. Maka tengok2lah dulu. Masuk rumah pegawai ada orang tengah buat makanan fino berinti telur cincang. Aku jadi tukang rasa. Haha keji datang lewat tapi makan dulu. Lepas tu tolong buatkan air dan letak di luar. Kira tolonglah tu kan?


More proper...






Here's a video. Ececeh orang buat kerja boleh aku buat rakaman pulak kan? Dah la tak best. Tapi bila pegang henset sambil rakam2, dan mulut pulak kata "Ni nak buat dokumentasi", and the people are fine with that.


Lepas tu bila sampai masa potong2 bawang, carrot, tomato apa semua tu aku pun buat la sebab tak ada orang buat lagi. Nak tolong lapah tak ada pisau besar. Pisau yang aku guna potong bawang tu besar sikit saja dari jari tengah aku so tak sesuailah nak buat lapah. Lebih elok dibuat kupas bawang. Kupas ka potong? Eh.


Jumpa adik2 dari Alex. Ohh da besar2 kamu. Memang la hoi takkan makin lama makin kecik? Well those are quite a blogger. But they requested me not to reveal them. Apa la hal?


Dan bebudak makin ramai datang. Dah jadi reunion kecil2an. Tapi mostly yang ada ni semuanya bukan Ainshams la. Iqbal ASU, pastu Thalhah dan Aminuddin Cairo. Lagi tiga tu Alex.


Abang Nasir pun ada. Lama tak jumpa dia. Hehe.
Pastu balik singgah rumah abang Nasir. Tengok kucing dia nama MIMI. Macam nama cekedi dulu2 NINI. Tapi mari kita tukar sikit dan nyanyi dengan irama yang sama. Boleh la sing along kalau tahu. Kalau tak tahu diam2 sudah.

"Mimi cokolat celup, celup celup!
Mimi cokolat celup, celup celup!
Rasa kacang strawberi, cukup enak sekali.
Mii mii.
MIMI!
Pilihan anda."

Keluaran KINO's kalau tak silap aku. Yang buat segala Ding Dang, Tora datang lagi, JoJo, dan yang sewaktu dengannya.

Sambil2 tu abang Nasir buat demo akupuntur sikit. Boleh hilangkan sakit kepala katanya. Kalau ada kesempatan teringin nak belajar jugak. Tapi aku tengok jarum terus jadi malu2 Mimi eh kucing. Well aku baru setahun study medicine. Bukan setahun jadi medical practitioner. So make sense la kan? Eh, tak ke?

Walaupun macam tak berapa nampak kaitan cucuk tangan dengan ringan kepala...

Dan setelah habis makan anggur di rumah abang Nasir, kami bertolak ke rumah aku pula di Abbasia. Sebelum tu transit di Sabie' sebab takut terlepas maghrib. Beriman tak? Hehe. Actually penat kot kalau nak straight ke Abbasia so berhenti sebentar di Sabie' kira oklah. Aku sebelum gerak ke rumah dah call hasif suruh masak. Sedang aku hanya membawa para pemakan, mereka menyedia makanan di rumah. Keji tak aku?

Tak kan? Tetamu bawak berkat kepada rumah. Kiranya aku membawa berkat balik ke rumah. Besar manfaatnya. Mudah2an rumah baru kami itu akan dilimpahi keberkatan. Amiin. Sila ucap terima kasih kerana aku membawa berkat balik ke rumah.

Lepas makan2, ambik gambar sikit, dan mereka pun balik la. Singgah Ramsis dulu nak beli tiket kereta api bebudak Alex. Thalhah tidur rumah aku malam tu. Tidur di rumah aku, bukan meniduri rumah aku tau. Kahkahkah.


And I just knew that I am the only person (I think) who can use my handphone to snap pictures, with minimal shaking and without shaking the image to its death. Kalau shake pun sikit2 ja macam haritu. Orang lain semua ada sedikit unsur keparkinsonan. Kahkahkah. No. Actually it's a bond between my stuff and me. Bajet je hehe

lepas ni aku start buat entry pasal benda lah ni okbai
Thanks for reading. Bye ;)

White Flag


Assalamualaikum. Hye.

Aku dulu minat Dido. Walaupun namanya seakan2 burung Dodo (Raphus cucullatus) yang dah pupus, tetapi suaranya memang tak macam burung dodo. Lagu2 dia best dan berkualitilah. Aku rasa.


White Flag is one of my favourite. The song is nice. Not so loud but is strong enough to make us listen. Although I was not quite sure what is she trying to say but

"I will go down with this ship,
I won't put my hands up and surrender,
There will be no white flag above my door,
I'm in love and always will be."

Means a little something to me.

I don't know. Maybe some words of encouraging us not to give up so easily. If it's not about love, it can be about just anything like friendship, study, family, financial, or even blog, maybe?

Yes. Some part of life is just going against us for us to go against it, and collide. Survive, and we can deal with it for good.

Do I have to give in and change my ship, hands up in the air, with white flag waving?

I am living my life and always will be. Forgive me. Believe me. Don't leave me. But if you just can't, expect the same from me.

I am not godly invicible. I am fragile and destructible. But I am living. I always find my way or at least try to find my way to continue surviving.

Got it? Good okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, November 6, 2011

Eidul Adha Faraway So Close 2


Assalamualaikum. Hye.

Okies mari berhari raya bersama aku. Hehe.

Hari ni bangun agak awal tapi bermalas2 selepas solat subuh terlupa yang sini bukan Malaysia nak solat raya pukul lapan sembilan. Nasib baik Irfan ingatkan melalui facebook ececeh berjasa facebook kali ni selalu buat orang lagha saja kan?

So pukul 6 tu dah kalut2 bersiap. Alhamdulillah sempatlah berjamaah. On time kami sampai masjid, imam dah start2 nak solat. Memang lalu depan jemaah lain la waktu itu. Ada kosong ja terus selit. Kasut letak depan saf saja. Sila saksikan gambar2 yang berjaya di-snap semasa khutbah. Kantoi la aku tak tumpu khutbah tu sibuk ambik gambar. Tak apa kot sebab pakcik sebelah aku pun bergambar2 jugak.





Tengok kasut letak camtu ja. Kalau kat Malaysia sah kena marah Hoi tak reti jaga kebersihan ka hah?




Budak mana tah aku ambik gambaq dia. Hahaha kiut kan? Tapi gambar pecah2 sikit la..

Aiman. Hehe.



Pastu singgah rumah geng2 JPA. Makan2 sikit minum2 sikit ala2 beraya lah haha best2 tapi ramai orang dah pergi Asyir so tak meriah la sangat. But it's ok. Esok2 meriah la kot. Makan besar.





Then balik rumah dan berehat. Ingatkan nak ikut ke Asyir jumpa2 orang dan tolong apa yang patut. Apakan daya terlajak rehat maka terlekatlah aku di rumah sampai zohor. Esok sajalah pergi makan. Tak malu sungguh haha nak buat macam mana kan?

Nah exclusive video hanya untuk pembaca Sesedap Oren.


Exclusive lah sangat haha okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Eidul Adha Faraway So Close


Assalamualaikum. Hye.



Selamat Hari Raya Aidil Adha. Sekali lagi raya korban tanpa famili di sisi tetapi boleh saja nak skype cuma line internetlah tak berapa nak ok kalau chat pun boleh terputus apatah skype.

Yes. this year is the second year of my study, second year of celebrating eidul adha with friends, and second time of turning one year older by myself.

It's not that bad actually.

Orang melayu kata, jauh bau bunga, dekat bau tahi. Maknanya olfactory cells tengah celaru la tu. Macam mana benda bau dari jauh wangi bila dekat jadi busuk?

Yeah things become better now. More familiar with Egypt, although my sense of direction and communication don't seem to improve (yet, just yet) but I can live. God wills it.

The picture above is several years in the past. I don't have the latest family pictures with all the members. I think I don't have it. Oh Sorry to my brinlaw (brother-in-law shortened word included by OXFORD since March 2010) because you're not in that picture. I want to take your picture from your facebook but it sounds more like stealing rather than taking. So I just take the past year's photo instead.

What is the difference to be around family and to be around friends?

I think I am an eyesore and earsore. Since I am not that pretty to be looked at, and I like to sing but my voice is very not Avril Lavigne so it's quite hard to please all of them at once without hurting some or being hurt by some. Truth be told, I am very well behaved since if I mess up, I am screwed.

But with family, I can be as annoying as I can, even more than most, without worrying of being hated. Yeah hatred exists even between family members but blood is thicker than water. Blood even contains what water doesn't. It has haemoglobin to bind oxygen so that we can live. In its plasma, blood contains even water itself, by 95% or such, just to mention.

So please value family more than anything. I understand if you are saying that somehow you are closer to friends. I know it's awkward to express love to mom and dad. Even to say thanks for a plate of rice is so making the air smells awkward. But with friend's mom, we say terima kasih makcik until the makcik herself feels uncomfortable with her own son who doesn't know gratitude as well as we do.

Don't worry. Our family knows us well enough. Have the regular fights, quarrels, and whatever just remember to include them in our prayers. Of course we can pray for our friends too. Allah's kind and generous. We can pray even for our pets. HE can bless'em all.

Yes truth be told I am one of the unlucky person who don't know how to express love to family. I only know how to be sometimes good sometimes (or actually most of the time) bad.

Regardless. Selamat Hari Raya Qurban. Maaf Zahir Batin. Nak feeling2 sikit sebenarnya tak sedar dah termelalut pulak. Oklah nanti aku tepek gambar suasana raya di sini kalau sempat tangkap gambarlah. Hehe.

p/s :: brinlaw is merely a joke.

raya raya raya okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, November 2, 2011

Not So Wordless Wednesday : Lalat


Assalamualaikum. Hye.

Seekor lalat tahu bahawa emas itu lebih berharga, tetapi ia tetap menghurung najis.

versi bahasa kedah :

Lalat tu taw maih lagi mahai, tapi dia gheja nak hughung taik jugak.



Kita ni macam lalat lah juga.
Kita tahu tentang solat,
Aurat,
Ikhtilat,
Ibadat,
Semuanya.

Tapi kita tetap buat maksiat juga.

Tahu tudung labuh itu lebih baik.
Tapi nak tudung singkat juga.

Tahu berbaju longgar dan tebal itu lebih baik,
Tapi nak berjarang dan berkekat juga.

Tahu berseluar panjang lebih baik,
Tapi nak yang pendek2 juga.

Tahu tabarruj itu tidak perlu,
Tapi nak berlebih2an juga.

Tahu berjimat itu lebih baik,
Tapi nak membazir juga.

Tahu tahu tahu mana salah mana betul,
Tapi pilih untuk buat yang salah juga.


Lalat betul kita ni. Sekurang2nya lalat tu tak ada akal. Kita ada akal. Tapi...

kahkahkah wordless lah sangat okbai.
Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, October 23, 2011

Boy... kot?


Assalamualaikum. Hye.

Aku jahil dalam hal ni. Jadi ini bukan entry pasal pendapat aku tentang hal boikot. Ini cuma pendapat aku yang ada sabit dengan boikot, sebab aku sendiri bukan jenis yang boikot2 ni. Dan aku tahu pasti ada di antara kamu yang tak setuju dan akan benci entry ini. Bagus juga. Aku nak tahu pendapat orang lain sama. Bolehlah share opinion masing2.

Pernah sekali aku ditegur semasa meminum vanilla coke;
"Kau sedang meneguk darah saudara Palestin."
Aku cakap balik;
"Eh aku yang minum darah tapi kenapa mulut kau yang berbau bangkai?"

Faham? Tak apa. Abaikan metafora di atas.


Ok jangan abaikan. Itu point aku sebenarnya. Aku tak kisah kalau orang nak bercerita pasal boikot. McDonald yang sedap gila tu sebenarnya ialah sumber kewangan Israel untuk menindas umat Islam di Palestin apa benda semua tu aku dah faham. Lama dah aku faham. Tapi aku tetap makan jugak.

Alasan cikai aku ialah sebab benda tu makanan. Sedap lagi. Aku nak makanlah. 

Mak aku selalu kompelin kalau abang aku sudi ke kedai makan semata2 nak beli neslo ais. Sebab benda alah tu boleh bancuh di rumah. Buat apa pergi kedai?

Tetapi...

Burger McDonald tidak mungkin dapat dihasilkan di rumah. Jadi kena beli di kedai dialah. Bolehkah dipakai alasan itu? Ok tidak boleh. Aku tahu.

Banyak artikel yang aku baca pasal hukum berurusan dengan yahudi atau makan McD tu masih harus dan memang akan harus sampai bila2 pun. Sebab alasan2 yang menjadikannya haram masih belum ada. Tapi banyak juga artikel yang aku baca pasal hukum berurusan dengan yahudi atau makan McD tu sudah haram dan memang akan haram sampai bila2 pun. Sebab alasan2 yang menjadikannya harus sudah tiada.

Oleh kerana imanku senipis kulit bawang, aku tak dapat tahan temptation untuk makan benda2 tu. Maka tentulah aku akan berpegang dengan pendapat yang mengharuskan.

Dan sekarang ini dikongsikan pula video2 boikot warga Eropah. Jadi orang Islam yang masih bersedap2an di McD itu tidak malukah dengan orang bukan Islam yang boikot?

Aku tetap mengguna barangan Nestle. Aku tetap berus gigi guna Colgate sama ada berus giginya atau ubat guiginya atau benda alah plax tu. Pernah suatu hari kawan aku nak minta ubat gigi sikit dan aku bagilah. Tetapi bila melihat Colgate terus dia tak jadi ambik. Wah ciri2 mujahid kerana memboikot yahudi. Aku sangat kagum.

Tetapi mengenangkan KFC yang lazat2 dan panas dihidangkan, dan dia ada di situ makan sekali, aku rasa macam what the h... you know what I mean?

Aku memang gelap hati dan tak dapat merasakan Pepsi seperti darah. Aku tak rasa makan daging burger McD itu seperti meratah daging saudara palestin. Semangat jihadku masih suam2 kuku. Tak pun suhu bilik saja. Telingaku masih tersumbat earphone dengan lagu Avril Lavigne tapi kalau azan, aku pauselah dan jawab azan, baca doa, baru sambung dengar balik. Ya iman biasa2 saja. Boikot pun tidak. Taktahulah amalan aku macam mana nanti. Diterimakah atau ditolakkah?

Cumanya satu perkara inilah.

Aku tak boikot kerana beberapa perkara.

  1. Aku tak nampak di mana perkaitan burger dan peluru.
  2. Aku tak nampak bagaimana boikot dapat memberi tekanan kepada yahudi.
  3. Aku tak nampak adanya alternatif dari umat Islam. Seriously aku pernah makan RFC. Tak selazat KFClah. Maybe orang kata sedap sebab bersalut darah muslimin, Tapi aku rasa realitinya memang berbeza kualiti. Dah la lagi mahal pulak tu.
  4. McD dan KFC menampung ramai pekerja dari kalangan muslim.
Sebenarnya yang di atas tu terhegeh2 saja. Sebenarnya yang aku fikirkan ialah, apa gunanya tak makan benda2 yahudi, tapi berperangai seperti yahudi? Haaaaaaa dah nak nampak dah apa yang aku maksudkan kan?

Tengoklah orang kita. Benda yang dilarang dalam Alquran dan hadis lagi nak buat. TAK TUTUP AURAT sebut banyak kali dah sampai dah boring. Makan rasuah dari orang atasan sampai bawahan. Derhaka ibubapa. Makan harta anak yatim. Khianat. Kapel-zina-buang anak. Hisap rokok. Judi. Khurafat dan segala mak nenek yang ada di sebut dalam Alquran dan hadis. Haa satu lagi, ARAK.

Semua tu masyarakat kita buat. Terang2an Allah larang. Masih dibuat. So aku rasa tak gunalah kalau boikot tak makan burger sedap tapi makan rasuah. Tak pakai barangan yahudi tapi pakai baju serupa yahudi. Yang perempuan tak tutup aurat mengalahkan perempuan yahudi. Yang lelaki nak pakai seluar pendek mengalahkan lelaki yahudi. Contohnyalah.

Ya. Aku lagi suka daripada hisap rokok, lebih baiklah makan McD. Daripada minum arak lebih baiklah minum Coca Cola. Daripada makan rasuah, lebih baiklah makan KFC. Sedap dan lazat. Ada nutritional facts lagi. Sekurang2nya preservatives itu tidak sihat dan tidak haram. Tapi arak dan rokok itu tidak sihat bahkan tidak halal.

Berapa orang yang cakap gedebuk gedebak pasal McD tapi orang yang bersembang dengan dia tu hisap rokok dia tak kata apa. Tak pun sebelah dia ada awek pakai mini skirt. Dia dok bersyarah pasal KFC. Misalannyalah.

Kalau aku diletak di sebuah bandar, ada McDonald 5 tingkat, tapi masyarakat di situ pakai tudung, tak hisap rokok, tiada kedai jual arak, tiada orang mengumpat, dan kedai tikam nombor pun tak ada, maka senang hati aku akan tidak menjejaki ke McDonald tersebut sebab rasa diri ini akan menjadi terlalu hina dibandingkan dengan orang lain. Jujur aku katakan, aku tak rasa diri aku buat salah kalau makan burger atau ayam goreng atau minum milo kalau nak dibandingkan dengan penghisap rokok, peminum arak, dan pendedah aurat. Ya haram untuk kita merasa diri lebih baik dari orang lain but I can't help it. At least I do stuff that is not forbidden by Allah, clearly written in the holy Koran. 

You got my point? Why I don't care boycotting?

Sila tarbiyah umat untuk ikut suruhan agama yang wajib sebelum nak beleber panjang pasal benda yang syubhah macam ni. Benda2 tu makanan yang diragu2kan. So ikut keyakinanlah. Aku yakin kata halal. Maka halal bagi aku. Kalau kamu ragu, jadi haramlah. Tapi ada benda yang memang terang2an haram. Benda2 itulah yang lagi utama kamu serukan, tak gitu?

Tu tak campur lagi berapa banyak perdebatan yang pointless and saliva wasting. Sempat pulak berbalah pasal ayam goreng. Lagi berfaedah rasanya kalau suruh orang perempuan tak tutup aurat pakai tudung. Atau nasihat perokok agar berhenti. 

Sebelum nak robohkan McD, lebih baik robohkan kilang arak. Kalau kata arak tu bagi sumbangan dalam negara, sah2 benda tu haram. Siap dengan dalil konkrit Allah bagi. Tapi McD makanan halal. Bagi sumbangan juga kepada negara.

So?

p/s :: Lebih baik ulama2 fikir cara nak menentang golongan pemimpin pemakan rasuah daripada menentang golongan rakyat pemakan burger. Kahkahkah. Dan lagi satu, rakyat palestin tidak memerlukan belas daripada kita masyarakat yang tolak hukum Allah ni.

okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, October 22, 2011

Cabaran Menjadi Perempuan Zaman Ini 2


Assalamualaikum. Hye.

Entry ini akan membincangkan hal2 perempuan yang diklasifikasikan sebagai perempuan bodoh.

Jika anda ialah perempuan, dan tidak mendapati apa2 yang disebut dalm entry ini mempunyai kaitan dengan anda, maka silalah baca dengan tenang dan cubalah menasihati kenalan2 anda yang mungkin mempunyai satu atau lebih simptom2 yang bakal diutarakan nanti.

Sini ada video yang menyedihkan. Kalau nak tengok bolehlah klik.

Cabaran sangat hebat kerana perempuan telah disogokkan dengan idea 'Lelaki ada 9 akal dan 1 nafsu manakala Perempuan mempunyai 1 akal dan 9 nafsu.'

Adakah itu menjadi satu alasan kenapa perempuan membodohkan diri?

Macam apa yang anda boleh tengok dalam video di atas (kalau video tu tak diremovelah) orang perempuan seolah2 hilang maruah diri. Sudah tidak punya kehormatan, tidak punya kemaluan. Oppsss terlucah pulak. Sori.


Pertama sekali wahai perempuan, mari sini aku nak ajar cara2 menjaga maruah. Paling simple, tengoklah mak ayah anda. Adakah mereka berpeleseran dengan jantan dan betina lain sesuka hati? Tidak, bukan? Samalah. Kalau nak jaga diri, jangan nak menggedik dengan jantan sangatlah. 

Kenapa susah sangat orang nak faham kenapa dalam Islam budaya kapel tu haram? Kenapa susah sangat orang nak nampak yang budaya itu membawa banyak derita dari bahagia? Kenapa orang zaman sekarang ni mengagungkan sangat cinta? Sebab baca Terfaktab banyak sangat kot. Cinta infinitilah apa kebenda. Siap ada Kitab lagi. Baik baca kitab doremon. Lawak pun lawak. Moral values pun banyak. Nak lagi power baca Kitabullah.


Perkara yang menjadi kayu ukur zaman kini mungkin sekali "Kalau takda pakwe maknanya kau tak laku. Pisang goreng pun ada laki hensem beli. Tapi kau takda sesiapa pun yang nak." Mungkin sebab itulah juga perempuan zaman sekarang sudah tidak meletakkan virginity sebagai benda yang paling berharga. Ada sesetengah orang malu mengakui masih virgin. Sedangkan Virgin Coconut Oil punyalah berharga dan mahal dan menjadi rebutan. Apa kau tak malu dengan buah kelapa?

Kenapa perempuan senang sangat diayat?

Kenapa dengan ayat2 manis mulalah nak cair. Lepastu ikut telunjuk. Pakwe mintak apa pun nak bagi. Tidakkah kamu tahu kalau lelaki tu senang hati nak berkapel dengan kamu, maknanya dia memang lelaki jenis tak boleh pakai sangat sebab tak tahu halal haram. Kalau dah terlebih hormon sangat, pandai2lah kawal diri. Jangan sebab cinta, kamu sanggup menggadai maruah, masa depan, kepercayaan, dan nyawa kamu.

Aku pelik. Setiap hari dalam suratkhabar ada cerita pasal kes rogol. Setiap hari ada kes cabul. Nak lagi dahsyat budak2 kecik pun dak diganggu secara seksual oleh jantans. Jantan yer bukan lelaki. Tapi perempuan2 sekalian tak serik dan nak jugak berjantan. Bajet2 hot la kalau jalan2 kat mall pakai legging pastu kat sebelah ada jantan sekor. Rasa macam hot la sebab ada balak. Bodoh.

Simpanlah rasa curiga terhadap lelaki. It helps a lot. Kalau nak tanya soalan addmaths tu takpayahlah curiga. Maksud aku curigalah jika ada lelaki yang mengoffer diri menjadi boyfren atau balak atau kayu balak atau akasia sekalipun.

Cuba perempuan sekalian fikir. Apa tujuan lelaki dalam hidup kamu? Apa yang ayah kamu buat untuk kamu? Sampai kamu boleh membesar menjadi orang. Senang2 saja kamu nak cari lelaki lain dalam hidup kamu. Kalau ya pun nak berlaki, cari yang seumpama atau lebih baik dari ayah kamu. Dan usahakan ke arah perkahwinan. Jangan terlibat dengan perhubungan tergantung yang cuma bersangkut dengan janji2 bodoh.

Jangan terlibat dalam perhubungan tergantung kerana jika seorang perempuan dan seorang lelaki terlibat secara tidak berarah, yang akan menanggung lebih banyak kesusahan ialah perempuan. Dunia ini sangat adil dalam segala hal. Cuma hal inilah saja yang dunia menunjukkan sedikit ketidakadilan terhadap perempuan.

Bila buat seks bebas, lelaki dan perempuan akan terdedah kepada penyakit. Tetapi perempuan juga berisiko mengandung. Seorang lelaki yang melakukan hubungan seks secara rahsia tidak akan menghadapi risiko2 yang bakal mendedahkan perbuatannya. Tetapi perempuan, jika melakukan hubungan seksual buta2 saja, boleh termengandung. Perut memboyot. Ada baby. Lepastu buat pengguguran. Jadi pembunuh. Nak yang lagi babi punya perangai, kelar anak sendiri lepas lahir.

Sangat tak adil.



Bukan seorang dua perempuan yang dikasari dan disakiti lelaki. Tetapi seolah2 tidak serik. Ada yang sanggup lari ikut jantan daripada bersama keluarga. Padahal mak ayah dia yang basuh bontot dia masa kecik2 dulu. Bila besar nak jilat bontot jantan. Sangat bodoh.

Tapi kenapa masih senang nak diayat? Kenapa masih mahu berboyfren? Tidakkah anda merasakan anda sedang membodohkan diri sendiri wahai perempuan2 sekalian?

Aku bangga dengan diri sendiri kerana tidak pernah ada awek atau gerfren atau yang seangkatan dengannya. Walaupun aku mengaku kadang2 rasa inferior kerana seolah2 tiada yang suka. Rasa muka sendiri hodoh sangat sampai tiada yang berkenan. Rasa badan ini sekeping kayu dan tidak tuff lalu membuatkan awek2 tidak berselera memandang. Rasa poket ini sangat nipis dan berisi angin sampai tiada siapa pun untuk dibelanja ketika hujung minggu.

Tapi aku gembira kerana aku boleh kata dengan yakin aku takkan menjadi perosak gadis2 yang mempunyai masa depan. Aku tidak akan meletakkan nafsu sebagai pemandu tindak tanduk aku. Aku tidak hidup berkiblatkan cinta. Aku tidak perlu melanggar hukum Allah untuk membuktikan cinta. Aku cuma perlu menyukai dari jauh dan memberitahu kepada Allah siapa yang aku sukai. Dan kalau direzekikan, kalau ada jodoh, maka adalah. Kalau tak ada, aku yakin Allah akan memberikan aku bahagian aku kelak di SANA.

Yakinlah hidup ini bukan berhenti sampai dunia saja.

Sanggupkah kamu jadi anak derhaka semata2 kerana jantan? Sanggupkah kamu pakai ketat2 semata2 nak memuaskan mata pasangan yang belum tentu menjadi milik kamu? Kalau jadi pun, belum tentu dia akan memandu kamu ke syurga. Bahkan sanggupkah kamu meletakkan diri dalam satu bahaya yang mungkin dia akan tarik kamu ke lubang neraka bersamanya?

Last word. Kalau dah tak boleh tahan sangat nak ada pasangan, sediakan jarum. Selit di tudung. Kalau boyfren dah gedik lebih nak pegang2, kasi cucuk sama tangan dia yang gatal tu. Kalau dia ajak peluk2 cium2, LUDAH MUKA DIA. Biar dia mintak putus. Selamatkan diri kamu. Kalau dia cuba nak rogol, guna jarum tadi cucuk mata dia. Biar buta.

p/s :: Senang cakap, jangan kapel. Habis cerita. Be patient. Love will come, soon.

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, October 19, 2011

Cabaran Menjadi Perempuan Zaman Ini


Assalamualaikum. Hye.

Hari ini terasa nak update walaupun kesibukan hampir2 merenggut ketenteraman aku. Yalah orang lain pakat study boleh pulak aku nak update entry bagai. Nak mampos?

Tapi nak update jugak. Saja nak keluarkan pendapat walaupun tahu bukan ada siapa nak kisah pun. Cumanya kali ini aku harap ada yang kisah.

Seorang kawan aku kata blog aku ni banyak sangat cerita pasal tudung. Seorang lagi kata aku selalu tulis pasal kewanitaan. Haha perkataan kewanitaan itu agak melampaulah aku rasa.

Tapi yeah it's true. Aku memang banyak menyentuh isu2 pasal perempuan balik2 tulis pasal aurat. Balik2 tulis pasal tudung. Bosan. Aku pun bosan. Ok kali ini kita tulis pasal baby pulak. Nak?

Bila sebut pasal baby, yang lebih awal muncul dalam kepala ialah perempuan. Agak janggal kaitkan baby dengan lelaki. Melainkan jika lelaki itu ialah Mr. Mama dalam cerita Tv3 suatu ketika dulu yang agak tidak faymous kerana aku tidak menontonnya. Haha ohh kalau aku tengok baru faymes lah yer?

Dan masa aku baca berita pasal baby diburaikan perut oleh ibu sendiri, just sebab teman lelaki yang tidak mahu menerima baby tersebut, dan ada gambar2 ini dan ini mula menular di Facebook, terasa macam nak belajar ilmu santau pun ada. Aku nak busungkan perut perempuan tu sampai kembung macam belon di fun fair yang diisi helium, lepas tu bagi pecah. Boommm baru padan dengan apa yang dia buat kan?

Dan video ini pun menyayat hati jugak.

Ok berbalik kepada cabaran menjadi perempuan zaman moden globalisasi atau lebih mesra pengguna dengan nama akhir zaman atau kalau nak lagi mesra zaman nak dekat kiamat dah oii. Perempuan yang dimaksudkan khas ialah muslimah2 sekalian. Kalau yang kapir tu aku tak kisah la. Yang saudara seagama ni yang nak kalut ni.

Ini cabaran paling major lah aku rasa.

  1. Style
  2. Song
  3. Sex
  4. Soul
Dunia ni diketahui umum dah sampai ke penghujung2nya. Tapi perempuan disogokkan dengan pelbagai fesyen yang semakin menjauh dari suruhan Allah. Allah suruh tutup aurat tapi perempuan zaman sekarang ni sibuk nak bukak aurat. Bila orang kata bangang bodo piang, mula nak marah. Lepastu cop orang ustaz tak bergaji la, budak kanyaq la, padahal sapa lagi kanyaq tah la tua bangka pun aurat tak reti nak tutup.

Lepas tu makin ramai pulak yang nak menjadi Yuna. Nyanyi kat youtube, lepastu jadi pop di kalangan ular, lepas tu jadi artis. Pencapaian yang bagus tu tapi tak kena tempat la pulak. Tak dilupakan Ustazah Pilihan yang telah mengundang kontroversi.

Yang lagi haru, bila semakin banyak kes seks luar nikah, lepastu ada anak luar nikah, lepas tu abortion, dan kalau tak abort pun dia tinggal di masjid, yang lagi macam babi punya perangai jenis yang tinggal dalam tong sampah atau baling dari tingkat 3 apartmen tu. Eh silap. Bukan macam babi. Babi pun kalau kamu nak tahu, menjaga anak2nya sebaik mungkin. Sampai gemuk2 jadinya. Pernah kau dengar anak babi ditinggalkan di tempat buang sampah?

Dan tak cukup buat dosa dengan Allah, perempuan2 zaman sekarang juga banyak yang tergedik2 nak tinggal Allah. Kalau ikut mat salleh kristian hensem boleh tahan la mungkin godaan kuat ke apa. Ni banyak ikut mat bangla mana tah bukan nak racist la tapi jujur aku katakan, takda taste betullah orang yang tinggal agama semata2 sebab cinta lah bajet2nya. Bodoh gila. Mungkin itulah yang dikatakan bimbo? Eh?

Ya masalah2 yang disebut di atas juga dibuat oleh segelintir atau sebilangan besar lelaki yang keparat2. Tak adillah kalau sebut perempuan saja kan. Tapi cuba tengok balik. Tengok betul2.

Lelaki kalau berfesyen, banyak yang segak2 tu pakai still menutup aurat.
Lelaki kalau menyanyi pun, penangan suaranya dan perawakannya tidaklah sehebat perempuan.
Lelaki kalau buat seks bebas, perut dia takkan memboyot walaupun tak makan apa2 pil.
Lelaki juga selalunya mengekalkan agama jika berkahwin dengan orang yang lain agama.

Ya aku shallow dalam memberi fakta. Aku bukan mengadap televisyen 24 jam. Aku mengadap komputer surf internet dan buka benda yang aku suka. News are absolutely none of my concern. Tapi setakat random issues tu aku tahulah juga. Apa yang aku tulis di atas tu ada betulnya kan?

Selalu orang kata tak payah perasan hebat setakat nak menyalahkan orang lain dan menghakimi orang lain. Dosa pahala Allah yang tentukan. Bukan kita, Kita manusia. Tutup mulut jaga diri sendiri cukuplah. Selalunya perempuan2 yang bajet bagus lah cakap macamni. Jenis kepala batu belah batu bertangkup takmahu dengar nasihat bila orang tegur kata orang penyibuk. 

Tak payahlah rasa diri tu hebat kalau setakat solat 10 minit 5 kali sehari 20 hari sebulan tapi dedah aurat 10 jam sehari 30 hari sebulan. Takpayahlah rasa diri tu hebat boleh mengaji 10 mukasurat Alquran tapi mencarut lagi banyak kali dari zikir.

Buat baik tu kalau sedikit pun Allah kira. Allah balas dengan kebaikan berganda. Jangan lupa. Kejahatan pun Allah balas juga. Walaupun kita yakin keampunan Allah lebih besar dari murkanya, siapa kita nak rasa selamat sangat dan buat dosa sewenang2nya? Bukan main lagi cakap pasal mati tapi amalan hidup macam firaun yang tak mahu mati.

Sila terasa dan ambil pengajaran.

Sekian terima kasih.
Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, October 9, 2011

Ingat Allah Hati akan tenang...?


Assalamualaikum. Hye.

Entry ini sekadar opinionlah...

Orang perempuan ni selalu kompelin pasal had aurat, talak, poligami, dan blablabla sebab mereka selalu rasa lelaki dilebihkan dalam hal2 tadi dan ada banyak kelebihan berbanding perempuan.

Pernah tak orang perempuan nak kompelin pasal period?

I mean mereka ada period tu haram solat, haram puasa, tak boleh tawaf, dan lain2. Nak ehem ehem dengan suami pun haram. So in some senses rasa2nya macam lelaki lebih banyak pahala pulak kan? Banyak ruang ibadah la kiranya.

Tapi tak ramai yang kompelin. Ada pulak perempuan yang aku pernah jumpa dia seronok period sebab tak payah solat. Lawak pulak.

Tapi ada jugak orang yang kata dengan solat akan tenang, dan bila period tak boleh solat maka tak tenang. Wah ini sangat menyentuh hati (akulah) sebab tak ramai yang akan buat statement macamtu. Tahniahlah cik kak.

So kalau tengok balik ayat Alquran, Allah kata dengan mengingati Dia hati(-hati) akan menjadi tenang. Aku bukan ulama tafsir jadi aku tak tahu apa maksud hati2 (hearts, bukan careful) itu. Tapi aku rasa yang dimaksudkan ialah hati kita dan hati orang di sekeliling kita. Sebab tu Allah sebut qulub dan bukan qalb. Sila rujuk orang berilmu untuk jawapan sebenar.

Jadi, kalau kau period dan rasa tak tenang sebab tak boleh solat, mai nak bagi beberapa tips.


  1. Jangan sempitkan maksud mengingati Allah dengan solat saja.
  2. Buat benda baik pun dah dikira mengingati Allah.
  3. Kalau kau tak boleh solat, sekurang2nya kau boleh buat apa yang ada dalam solat.
  4. Misalnya berwuduk. Berwuduk ketika period tak haram.
  5. Tutup aurat dan jaga aurat dengan sempurna. Tak haram pakai tudung ketika period. 
  6. Ucapkan kata2 yang baik. Tidak haram berzikir ketika period. Tapi mencarut tetap haram sebelum, ketika, atau selepas period dan bila2 masa pun.
  7. Beri salam dengan ucapan assalamualaikum, dan bukannya semekom atau celcom.
  8. Beri sedekah.
  9. Buat baik dengan family dan kerabat.
  10. Buat baik dengan kawan2.
  11. Buat baik dengan jiran.
  12. Buat baik dengan strangers.
Dan banyak lagilah kan.

Masa bulan puasa misalnya. Dahlah orang perempuan kena sedia sahur, masak lagi. Bangun awal suami boleh qiyamullail. Tapi isteri qiyamullail di dapur nun. Suami baca alquran, isteri baca resipi.

But you know what? Itulah ibadah sunat seorang perempuan. Dia tak payah solat teruk2 di masjid. Tak payah keluar dakwah 4 bulan. Tak payah pergi perang. Kerja perempuan mudah saja. Penat sikit la tapi sama saja tetap menjadi ibadah bagi dia. Allah tak buat hukum isteri wajib taat suami kalau ketaatan tu sekadar nak tunjuk yang lelaki itu dominan. Tapi sebenarnya nak tunjuk yang ketaatan kepada Allah tak semestinya direct kita buat benda yang Allah suruh. 

Boleh tengoklah nabi kata kita, kalau bagi makan kepada orang berpuasa, akan dapat pahala sama macam orang berpuasa tu. So imagine la seorang mak, puasa maybe 15 hari, 15 lagi period. Tapi 30 hari sedia makanan untuk suami dia dan anak2. Katakan anak ada 2 orang. Semua puasa penuh. Suami dia dapat pahala puasa seorang 30 hari tapi mak dia dapat pahala puasa seorang 15 hari dan 3 orang 30 hari. 

Aku pun jeles.

p/s :: period? bukan lagi masalah~

ini bukan iklan pad harap maklum okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, October 6, 2011

Hudud Itu Bukan Huduh 3


Assalamualaikum. Hye.

Apabila kata2 ulama tak sampai kepada masyarakat, dan artis2 yang disanjung pulak yang tampil memberi pendapat, maka terhasillah lawak seperti di bawah.



Ada pendapat yang agak2 ok, dan ada pendapat yang memang lawak. Ada ke berzina kena sula? Rejam lah weyh kalau tak kawen lagi kena sebat saja. Tapi mungkin dia belajar sejarah lebih banyak sebab dia kata umat Islam zaman dulu kan. Haha entahlah.


Aku bukanlah sokong sangat Wardina tapi dia ada buat statement jangan komen pasal isu ni sebab artis2 tiada ilmu. Dan lihatlah apa blog ni kata? Sinis sungguh kau. Haha maaflah tapi bunyi macam tak menarik je entry itu. Apa kau ingat kalau Aziz Satar pakai songkok so semua dia cakap tu betul ke apa? Yang Ayu Raudah dengan Enot tak pakai tudung tak pula kau nak kata mereka salah. Kurang2 Wardina ambil langkah berjaga2 sebab kalau main lepas je cakap yang hukum hudud itu tak relevan ke apa benda, pandai2lah sendiri kan apa akibatnya yang mungkin.

50 tahun merdeka, masalah aurat pun tak dapat disettlekan. Bini sultan pun ada yang tak pakai tudung. Tu pun nak bising benda merepek2 lagi pasal hukum hudud. Kes buang bayi dan seks bebas nampaknya masih belum mampu membuka mata masyarakat. Tunggu gempa bumi dulu kot.

p/s :: Kalau zaman dulu, ada nabi. Bila orang buat maksiat melampaui batas, nabi2 bawak orang beriman keluar dulu baru Allah timpakan azab kepada negeri tersebut dan pemaksiat2 di dalamnya. Zaman sekarang ni nabi palsu saja yang ada. So bila azab Allah sampai, sekali yang beriman pun kena sama. Kesian sungguh.

huhuditubukanhuduh 1
hududitubukanhuduh 2

okbai
Thanks for reading. Bye ;)